Nick, goede zeilinstructeur

In de afgelopen mooie weekenden heb ik samen met mijn zus een aantal zeillessen gevolgd. Water, zon, wind, heerlijk.

Het was vooral leuk en ontspannen omdat we een erg goede zeilinstructeur hadden, Nick.

Tijdens mijn studententijd heb ik ook weleens wat zeillessen gevolgd. Na zo’n les had ik het gevoel dat ik in de brugklas ook had na een les Duits, termen leren en rijtjes stampen. En volgens mij hetzelfde gevoel als ondernemers soms hebben na een gesprek met hun controller of accountant.

Aus, Bei, Mit, Nach, Seit, Von, Zu, enz.

Debit, Credit, Afschrijven, Voorziening treffen, BTW suppletie, enz.

Afvallen, Oploeven, Dwars peilen, Gijpen, Loef wijkt voor lij, enz.

Het gevoel dat je dit soort termen strak moet kennen voordat je iets kunt: een gesprek in het Duits voeren, je eigen cijfers goed interpreteren of een zeilboot besturen. En je hebt nooit het echte zelfvertrouwen dat je dit goed genoeg onder de knie hebt.

Maar Nick pakte dit anders aan.

Nick is een erg goede zeiler, hij zeilt mee in Nederlandse kampioenschappen, dus hij kent in detail het verfijnde zeilen.

  • Tijdens de lessen wist hij ons, zonder overmatig termgebruik, uit te leggen hoe een zeilboot in de wind functioneert.
  • Hij gaf ons meteen de eerste dag het vertrouwen zelf al veel te kunnen door regelmatig even van boord te stappen en ons de boot helemaal zelf een rondje om het eiland te zeilen zonder instructeur naast je.

De termen zijn namelijk helemaal niet belangrijk, het gaat erom dat je begrijpt wat er gebeurt en het vervolgens gewoon zelf te doen. Je kunt je best verstaanbaar maken in het Duits als je een keer een naamval verkeerd hebt.

Zo is het ook met de cijfers van je bedrijf. Vergeet de termen en ga spelen met de informatie die je hebt.

Kostprijs berekenen, geen Excel voor nodig. Neem je totale kosten en deel deze door het aantal productieve uren dat je productiemedewerkers ongeveer realiseren in een jaar.

Werkkapitaalprognose in een groeiscenario berekenen, geen Excel voor nodig. Neem voorraad + debiteuren – crediteuren standen. Deel dit door je huidige maandomzet, maal je verwachte maandomzet na groei.

Uiteraard zijn hier ook verfijnde rekenmodellen voor, met uitkomsten tot 2 cijfers achter de komma, maar deze heb je echt niet nodig om als ondernemer informatie uit je cijfers te halen om bedrijfsbeslissingen op te nemen.

Mijn zus en ik hebben voldoende vertrouwen gekregen om lekker samen te zeilen en wellicht pakken we in het voorjaar nog eens een les om onze techniek te verbeteren en te verdiepen.

Tip van Nick: ‘Ga lekker veel zeilen!’.

Andere blogs

Staar je niet SMART

Er is een misvatting over het stellen van doelen. Er wordt vaak gesuggereerd dat als je je doel maar SMART genoeg maakt en genoeg motivatie

Idee Scan – Actieplan

Voor ondernemers die al een tijd met een idee voor hun bedrijf lopen, maar er niet aan toe komen om dit verder te onderzoeken of