Staar je niet SMART

Er is een misvatting over het stellen van doelen. Er wordt vaak gesuggereerd dat als je je doel maar SMART genoeg maakt en genoeg motivatie hebt, je dit doel ook gaat halen. Was het maar zo makkelijk…

Dan zou de Champions League Finale 2 winnaars hebben, beide hebben het doel om te winnen. Maar zoals Henny Huisman ons geleerd heeft: er kan er maar 1 de winnaar zijn.

Doel versus aanpak

De ondernemerswereld is niet zo maakbaar en controleerbaar als vaak door adviseurs gesuggereerd wordt. Het hebben van een doel en een berg motivatie, maken niet dat je het doel haalt. Het belangrijkste is je aanpak.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben een groot voorstander van het stellen van doelen voor je bedrijf, maar plaats het wel in de goede verhouding ten opzichte van je aanpak. Zie je doel als een globale richtlijn en focus je daarnaast vooral op HOE je je doel gaat bereiken.

Vaak zijn dit acties die je structureel, dus dagelijks of wekelijks, moet doen. Bijvoorbeeld: aandacht besteden aan acquisitie, kwaliteitsverbeteringen, grip op cijfers, enz.

Plezier en motivatie

Buiten het feit dat een grote focus op je doel geen garantie voor resultaat is, heeft het ook nog een ander belangrijk nadeel. Het plezier gaat er vanaf, je bent namelijk pas tevreden als je jouw doel gehaald hebt. Zolang je dat nog niet hebt ben je ontevreden. Op het moment dat je het behaald hebt vier je misschien een klein feestje, stel je weer een nieuw doel en begint je gevoel van ontevredenheid weer.

Het is veel leuker om te genieten van alle stappen die je dagelijks en wekelijks zet. Als je structureel op de juiste manier aan je doel werkt, komen de resultaten ook wel.

Dus: stel een doel, zie het als je globale richtlijn en focus je op je structurele aanpak om je doel te bereiken. Staar je niet SMART.

Mijn doel is elke 2 weken een blog schrijven. O nee, dat is mijn aanpak. Mijn doel is ondernemers helpen bij groeitrajecten en mijn aanpak is het delen van inzichten hiervoor via mijn blog.

Vind je het interessant om mijn artikelen vaker te lezen, schrijf je dan onderaan de pagina in voor deze Grip en Groei tips.

Groeien is geen project,

Groeien is een proces.

Wil je eens vrijblijvend sparren over jouw doelen en aanpak, boek dan hieronder een gratis Groeiscan.

Over Marjon Cremers

Mijn naam is Marjon Cremers, ik help ondernemers om het beste uit hun bedrijf te halen. Wil je eens sparren over jouw bedrijf en toekomstplannen plan dan hier een Zoom gesprek.

Andere blogs

Idee Scan

Heb jij ook zo’n fantastisch idee voor je bedrijf in je hoofd, maar komt het er niet van om er mee aan de slag te

Van uitstellen naar aanpakken

Meer dan de helft van de ondernemers geeft aan wekelijks of zelfs dagelijks last te hebben van uitstelgedrag. Het lukt niet om te doen wat

Bericht van Sinterklaas

Beste ondernemer,   Sint wil je graag in het zonnetje zetten, Dit jaar zal wel gevoeld hebben als een estafetten.   Je hebt een speciale

Wachten op 2021?

Ben jij wat betreft het maken van plannen voor groei van je bedrijf al aan het wachten tot 2020 afgelopen is en je weer fris

Staar je niet SMART

Er is een misvatting over het stellen van doelen. Er wordt vaak gesuggereerd dat als je je doel maar SMART genoeg maakt en genoeg motivatie

E-Book

Dit E-book staat vol tips om los te komen van de waan van de dag en te werken AAN je bedrijf.

Vraag het hier gratis aan.