Van uitstellen naar aanpakken

Meer dan de helft van de ondernemers geeft aan wekelijks of zelfs dagelijks last te hebben van uitstelgedrag.

Het lukt niet om te doen wat je eigenlijk wilt doen en wat je het meest belangrijk vindt, in plaats daarvan doe je kleinere minder belangrijke taken, huishoudelijke klusjes of zit je op social media. En dat allemaal tegen beter weten in.

Dit levert bij de meeste ondernemers stress en onrust op en ze zijn hierdoor vaker ‘s-avonds en in het weekend aan het werk dan nodig is.

Hieronder een kleine greep uit de aanpakken-principes die terugkomen in het 12 weken programma Uitstelgedrag te lijf voor ondernemers.

Afleiding is niet de oorzaak, maar een gevolg.

Vaak wordt gezegd dat pop-ups en reminders van mail, social media en app’s een oorzaak zijn dat je gaat uitstellen. Ik heb ervaren dat het veel meer een gevolg is van uitstelgedrag. Als je gevoelig bent om uit te stellen zijn dit zeer welkome afleidingen waar je direct op in gaat. Daarom is het wel belangrijk om ze te beperken, maar enkel beperken van afleiding is niet de structurele oplossing tegen uitstelgedrag. Uiteindelijk moet je jouw focus op wat je wel wilt doen vergroten, dan worden die afleidingen vanzelf minder relevant.

De kunst van het starten

Het moeilijkste is om met een taak of project te starten, als je eenmaal bezig bent lukt het vaak wel. Er zijn veel technieken die je helpen om die eerste stap te zetten, zoals: begin met 5 minuten, maak de eerste stap heel klein en concreet en geef jezelf de ruimte om iets te proberen zonder dat het meteen perfect hoeft te zijn.

Lange termijn of korte termijn

Uitstelgedrag is in de basis het voorop stellen van korte termijn genot voor het realiseren van lange termijn doelen. Vaak wordt de oplossing dan ook gezocht in het beter, SMART-er en grootser formuleren van een lange termijn doel. Denk aan technieken als de BHAG (Big Hairy Audacious Goal), dit is van het niveau ‘man naar de maan’. Ik geloof er niet in dat dit dé oplossing is tegen uitstelgedrag. Uiteindelijk is het heel goed om te weten waar je de komende jaren naartoe wilt, maar een lange termijndoel is veel te ver weg om een oplossing te zijn voor uitstelgedrag. Begin daarom eens om te formuleren hoe een fijne werkdag voor jou eruit ziet en wat je de komende 12 weken wilt bereiken. 

Hopelijk geeft dit je wat nieuwe inzichten om te kijken naar je eigen uitstelgedrag.

Heb je wekelijks last van uitstelgedrag en wil je hier nu echt vanaf komen? Bekijk dan hier de info over mijn 12 weken programma Uitstelgedrag te lijf voor ondernemers.

Over Marjon Cremers

Mijn naam is Marjon Cremers, ik help ondernemers om het beste uit hun bedrijf te halen. Wil je eens sparren over jouw bedrijf en toekomstplannen plan dan hier een Zoom gesprek.

Andere blogs

Groeistrategieën

Waar liggen de groeikansen voor jouw bedrijf? Een vraag waar ik het veel met ondernemers over heb. Maar laten we eerst eens kijken wat groei

Idee Scan

Heb jij ook zo’n fantastisch idee voor je bedrijf in je hoofd, maar komt het er niet van om er mee aan de slag te

Van uitstellen naar aanpakken

Meer dan de helft van de ondernemers geeft aan wekelijks of zelfs dagelijks last te hebben van uitstelgedrag. Het lukt niet om te doen wat

Bericht van Sinterklaas

Beste ondernemer,   Sint wil je graag in het zonnetje zetten, Dit jaar zal wel gevoeld hebben als een estafetten.   Je hebt een speciale

E-Book

Dit E-book staat vol tips om los te komen van de waan van de dag en te werken AAN je bedrijf.

Vraag het hier gratis aan.